Μήνυμα Αναστάσεως 2011

2011-05-09 12:40

 

Μη φοβάστε, αλλά γίνετε άνθρωποι της Αναστάσεως


 

Αρχιεπισκόπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄

Χριστός Ανέστη!!

«Σήμερον σωτηρία τω κόσμω, ότι ανέστη Χριστός ως παντοδύναμος»!

Εορτών εορτή και πανήγυρη πανηγύρεων εορτάζουμε. Η Ζωή νίκησε τον θάνατο. Η Αλήθεια κατατρόπωσε το ψεύδος. Το φως εξαφάνισε το σκοτάδι. Η ελπίδα αποδείχθηκε δυνατότερη από τους φόβους και τις αγωνίες που δηλητηριάζουν τον βίο μας.

Η εβδομάδα των παθών προηγείται της Αναστάσεως. Πριν επικρατήσει η Αλήθεια προηγούνται οι τραγικές προσπάθειες των κατεστημένων κάθε εποχής να τη στραγγαλίσουν, όταν αυτή απειλεί συμφέροντα και εξουσίες του κόσμου τούτου.

Η σταύρωση και ο θάνατος του Ιησού Χριστού επί του Σταυρού συνοψίζουν την τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ολοι οι πόνοι, οι θλίψεις, οι κατατρεγμοί και οι αδικίες, τα αδιέξοδα και η απελπισία που κυριαρχούν στη ζωή μας συνοψίζονται στον Σταυρό. Ομως το μυστήριο του Σταυρού φανερώνει ότι οι προσωπικές, αλλά και οι κοινές αγωνίες, όπως αυτές που χρωματίζουν τον παρόντα εθνικό μας βίο, δεν είναι ισχυρότερες από την ελπίδα που ανέτειλε εκ του κενού Τάφου τού Αναστημένου δοτήρα της Ζωής.

Διά του Σταυρού όλες οι μορφές των θλίψεων και των δοκιμασιών του ανθρώπου μεταμορφώθηκαν σε Ανάσταση και οι θλίψεις μας απέκτησαν νόημα. Κάτω από το ανέσπερο φως της Αναστάσεως, τα ψεύδη, η υποκρισία και οι απόπειρες παραπλάνησής μας από τα οργανωμένα συμφέροντα, που γεννούν κρίσεις και δοκιμασίες χλωμιάζουν και αποδυναμώνονται.

Ο Χριστός αναστήθηκε! Ο θάνατος νικήθηκε! «Δεύτε πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν την του Χριστού αγίαν ανάστασιν· ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού, χαρά εν όλω τω κόσμω». Κανείς δεν μπορεί πια να μας στερήσει την ελπίδα.

Οι Ελληνες το γνωρίζουμε αυτό καλύτερα από όλους. Οσες φορές το γένος μας έφθασε στα όρια της εξουθένωσης, η ελπίδα της Αναστάσεως το ανέδειξε πάλι ρωμαλέο και αναστημένο. Με αυτή την ελπίδα έμεινε ζωντανό στην τουρκοκρατία. Χάρη σε αυτή την ελπίδα καρποφόρησε η Επανάσταση του 1821. Ετσι αναστήθηκε η πατρίδα μας μετά τη γερμανική κατοχή. Ετσι θα αντέξει κάθε μορφής κρίση και δοκιμασία του παρόντος και του μέλλοντος.

Ας επαναλάβω, λοιπόν, κι εγώ αυτό που είπε ο Αναστημένος Χριστός στις μυροφόρες: «Μη φοβείσθε»!

Καμία αδικία, καμία ασθένεια, καμία δυσκολία της καθημερινότητας, καμία οικονομική κρίση, καμία αβεβαιότητα για το μέλλον δεν πρέπει να μας φοβίζει. Οι χριστιανοί είναι οι άνθρωποι της Αναστάσεως, οι «μη μετακινούμενοι από της ελπίδος του Ευαγγελίου» (Κολ. 1, 23).

Η Ανάσταση του Χριστού επέβαλε οριστικά τη δύναμη της αγάπης που ελευθερώνει τον άνθρωπο από όλους τους φόβους του, διότι «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α΄ Ιωάν. 4, 18).

Μη φοβάστε λοιπόν αλλά γίνετε άνθρωποι της Αναστάσεως. Ελάτε να πορευτούμε με θάρρος και ελπίδα στην καινούργια ζωή που μας χάρισε ο αναστημένος Κύριος.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Χριστός Ανέστη!!! Αληθώς Ανέστη!!!